2011. január 27., csütörtök

Nigella húsgombóca


Mártás:
1 ek vaj és 1 ek olaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors
400 g darabolt paradicsomkonzerv
oregáno
1-1.5 dl tej

Gombócok:
25+25 dkg darát marha- és sertéshús, de szabadon variálható
1 tojás
3 ek zsemlemorzsa
kevés reszelt vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kevés reszelt füstölt sajt
oregano, só, bors

Tészta: hosszúmetélt - fettuccine
 .. opcióként magunk is gyúrhatunk 40 dkg liszt, 4 tojás és só felhasználásával

Elkészítése:

A mártáshoz a vaj és az olaj keverékén pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd a végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát is, amit épp csak, hogy pirítsunk meg. Adjuk a hámozott-szeletelt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, oregánoval ízesítsük. Öntsük fel tejjel, hogy gombócoknak legyen miben főniük.

A gombócokhoz keverjük össze a hozzávalókat (gyakorlatilag, mintha fasítot készítenénk), és diónyi gombócokat formázzunk, amiket ültessünk szépen egymás mellé a rotyogó mártásba. Fedjük le az edényünket, és lassú tűzöm 10-15 perc alatt főzzük puhára a gombócokat. Időnként érdemes az edényt a fülénél fogva megmozgatni, hogy a gombocókat átmozgassuk.
Ha elkészült az étel, és esetleg hígnak ítélnénk a mártást, kevés liszttel sűríthetjük.
A hosszúmetéltet bő sós vízben 'al dente' kifőzzük, a gombócokat és a mártást a tetejére halmozva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: